Coraz częściej obserwuje się sytuację, kiedy świat odwraca się od oferowanych przez medycynę konwencjonalną metod leczenia oraz profilaktyki i powraca do korzeni, szukając naturalnych sposobów na walkę z różnego rodzaju chorobami i przykrymi dolegliwościami. Jedną z naturalnych substancji najlepiej wpisujących się w ten właśnie nurt jest chlorella – popularna głównie w Azji, odżywcza alga, która może o wiele więcej niż mogłoby się nam z pozoru wydawać.

Chlorella – glon o niezwykłych właściwościach

Chlorella to zielona alga, która rośnie w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Swoje właściwości oraz wygląd zawdzięcza dużym ilościom chlorofilu, nadających jej bardzo głęboki, ciemny kolor. Według przeprowadzonych badań chlorella dostarcza naszemu organizmowi witamin (głównie z grupy B), a także aminokwasów, beta-karotenu, potasu, fosforu, biotyny czy wreszcie magnezu — imponujące, prawda?

Poznaj 7 korzyści, jakie wynikają ze spożywania chlorelli

Oczyszcza organizm

Jedną z najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania chlorelli jest to, że wiąże ona cząsteczki metali ciężkich, pozwalając naszemu organizmowi skutecznie wydalić je na zewnątrz. To bardzo ważne, aby w dzisiejszym świecie, kiedy spora części żywności zawiera rtęć czy aluminium dbać o to, aby usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu – chlorella może nam w tym skutecznie pomóc.

Podnosi odporność

Przeprowadzone m. in. w Seulu badania dowodzą, że chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu, stymulując układ odpornościowy do walki z różnego rodzaju zagrożeniami. Czynnik wzrostu chlorelli (CGF) pobudza namnażanie się makrofagów, które to z kolei odpowiedzialne są za niszczenie bakterii, wirusów, a nawet komórek nowotworowych. Chlorella wzmacnia także błonę śluzową jelit, usprawniając naturalną barierę ochronną naszego organizmu.

Skuteczna w walce z nowotworami

Chlorella pomaga zwalczyć raka na kilka sposobów. Zacznijmy od prewencji – wzmacniając układ odpornościowy, sprawia, że organizm ma zdolność do niszczenia pojedynczych komórek nowotworowych, jeszcze zanim przekształcą się one w poważne zagrożenie. Kolejna sprawa to usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu – „czysty” organizm jest zdecydowanie mniej narażony na rozwój nowotworów. Ostatnią sprawą jest sytuacja, kiedy rak rozwinął się w organizmie – badania wykazały, że spożywanie chlorelli przez osoby ze zdiagnozowanym nowotworem, powoduje wzrost aktywności komórek T, które wspomagają walkę z nowo powstającymi komórkami rakowymi. Niezwykle ważny jest także fakt, iż chlorella zmniejsza skutki uboczne chemio- oraz radioterapii, pełniąc funkcję osłonową.

Poprawia wygląd skóry

Regularne spożywanie kilku kapsułek chlorelli dziennie spowalnia procesy starzenia, zmniejszając stres oksydacyjny, będący skutkiem szybkiego trybu życia, złej diety i zanieczyszczenia środowiska. Substancje zawarte w chlorelli eliminują wolne rodniki i chronią komórki, dzięki czemu wyglądamy po prostu młodziej.

Odchudza oraz poprawia metabolizm

To szczególnie ważna informacja dla osób, które mimo stosowania różnych diet wciąż mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi. Według naukowców spożywanie chlorelli powoduje zauważalne zmniejszanie się zawartości tłuszczu w organizmie, a także obniżenie poziomu cholesterol i glukozy. Dzięki temu, że pozytywnie wpływa ona na regulację gospodarski hormonalnej, wspomaga także metabolizm oraz zwiększa poziom energii, co przekłada się na łatwiejszą utratę zbędnych kilogramów.

Wspiera funkcjonowanie mózgu

Dzięki zawartości magnezu, aminokwasów oraz witamin z grupy B-12 chlorella pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, chroniąc nas przed zaburzeniami funkcji poznawczych, spowalnia utratę pamięci, a także poprawia zdolność uczenia i zapamiętywania.

Pozytywnie wpływa na układ trawienny

Chlorella przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej dla naszych jelit bakterii Lactobacillus, dzięki czemu wspomaga trawienie, a także ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Regularne jej spożywanie pozwoli także uchronić się od zaparć czy zminimalizować problemy ze wzdęciami oraz biegunkami.

Jak przyjmować chlorellę?

Chlorella dostępna jest w postaci tabletek lub proszku. Przed zakupem ważne jest, aby zwrócić uwagę na informacje odnośnie składu – najlepszą możliwą opcją jest informacja: 100% chlorella z rozerwaną ścianą komórkową – bez takiego zabiegu nasz organizm nie strawiłby jej i nie wykorzystał wszystkich właściwości odżywczych.

Szacuje się, że optymalna dzienna dawka chlorelli to od 2 do 3 g produktu, należy jednak pamiętać, o tym, że jeżeli dopiero rozpoczynamy suplementację, zaczynamy od minimalnej ilości, obserwujemy rekcję naszego organizmu i stopniowo zwiększmy ilość.

Na koniec krótkie podsumowanie: Włącz chlorellę do zbilansowanej diety i po prostu poczuj się świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like